Blogissa nyt: Mitä tietojohtaminen on?

Kimmo Hautala miettii uusimmassa blogissamme tietojohtamista - mitä kaikkea se on ja mitä se voi tarkoittaa eri näkökulmista tarkasteltuna.

Mitä tietojohtaminen on?

Tietojohtaminen on hieno nimi yhdistykselle. Onhan tallennetun tiedon hyödyntäminen koko ihmiskunnan kehityksen perusta. Jokainen sukupolvi kurkottaa yhä kauemmas ponnistamalla edellisten saavutuksista. Samalla tietojohtaminen ei ole kovin kuvaava termi; siitä ei automaattisesti ymmärrä, mitä se pitää sisällään. Esimerkkinä selkeämmästä yhdistyksen nimestä on  "Terveystieteiden ja lähialojen kirjastonhoitajien yhdistys", mistä useimmat ymmärtävät jo nimen perusteella mihin ja kenen toimintaan se liittyy. Tietojohtaminen on kuin kuvitteellinen aikakauslehti nimeltä Liikkuminen. Se saattaisi pitää sisällään Fillarin, Juoksijan, Hevoshullun, Ilmailun, Tuulilasin ja Urheilulehden sisällön.

Mitä tietojohtaminen voisi pitää sisällään yritystoiminnan näkökulmasta? Se voisi olla puhdasta dataa; euroja, kappalemääriä ja tonneja. Tietojohtaminen voisi keskittyä kirjanpitoon ja varastonhallintaan, huomioiden masterdatan ja toiminnanohjausjärjestelmien koukerot. Se käsittelisi yrityksen sisäistä datavirtaa, jonka onnistunut johtaminen on yrityksen menestyksen edellytys.

Tietojohtaminen voisi olla myös asiakasdatan johtamista. Asiakaskäyttäytymisestä kerätty yksityiskohtainen tieto mahdollistaa palveluiden räätälöinnin ja kohdennetun markkinoinnin. Lopulta asiakas ratkaisee, keneltä hän haluaa tuotteen tai palvelun ostaa. Ken tämän taitaa, on markkinoilla vahvoilla.

Entäpä toimintaympäristöön liittyvä tietojohtaminen, joka sisältää sekin jo pelkästään useita ulottuvuuksia. Yrityksellä pitäisi olla tuntuma politiikan ja lainsäädännön muutoksista, ymmärrys sidosryhmien sekä kilpailijoiden toiminnasta, teknologian kehityksestä ja toimialaan vaikuttavista muutostrendeistä. Perinteinen "market intelligence" on liiketoiminnan tietojohtamisen ydinosaamista.

Sanotaan että ihmiset ovat yritysten tärkein voimavara, joten ehkä työntekijöiden ja organisaation tietämyksen johtaminen pitäisi olla kaiken keskiössä. Tietoa pitää myös jakaa eteenpäin, jolloin mukana olisi hyvä olla viestinnän näkökulmaa. Mutta loppupeleissä johtajat tekevät päätöksiä, jotka vaikuttavat koko organisaation tulevaisuuteen. Olisiko tämä kriittinen viimeinen vaihe, tiedon käyttö päätöksenteossa, se kaikkein olennaisin tietojohtamisen teema?

Tietojohtaminen ry voisi siis olla esimerkiksi taloushallinnon ammattilaisten, IT- ja HR-asiantuntijoiden, SAP-konsulttien, data-analyytikoiden, tietopalveluammattilaisten, markkina-analyytikoiden sekä päättäjien yhdistys. Onko tietojohtaminen kaikkea tätä tai jotakin erityisesti? Minut valittiin Tietojohtaminen ry:n hallitukseen kaudelle 2021-2022, ajattelin ottaa selvää asiasta!

Kimmo Hautala, Tietojohtaminen ry:n hallituksen jäsen 2021-2022, Tietoasiantuntija-lehden toimituskunnan jäsen.

Kirjoitus on julkaistu Tietoasiantuntija-lehden 5/2020 pääkirjoituksena.

Viimeksi muutettu: 
26.1.2021