Blogissa nyt: Olemme kaikki vaikuttajia

Alamme vihdoin ymmärtää, että viheliäät ongelmat johtuvat systeemisestä kompleksisuudesta, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi paras lääke juuri tähän hetkeen on toivo. Toivo, joka antaa uskoa luottaa siihen, että ajatuksillamme, sanoillamme ja teoillamme on merkitystä.

Olemme kaikki vaikuttajia

Meitä kansalaisia on totuttu tituleeraamaan kuluttajina. Kertoo jotain teollisaikakauden tuotosten ja ihmisten välisestä suhteesta.

Nyt kun olemme siirtyneet aineettoman pääoman digiaikakauteen, meistä jokainen voi olla "teollisuuspohatta" luomalla startupin, joka saadaan miljoonilla myydyksi tai luomalla itsestään henkilöbrändin, jolla myydään oman yksityiselämän rinnalla kosmetiikkaa tai vaikkapa kiinteistöjä. Vain mielikuvitus on rajana.

Mielikuvituksen avulla luodaan mielikuvia ja mielikuvilla myydään meille kuvaa maailmasta, jossa elämme. Mihin sinä uskot? Kenen kuvia katselet, mukanakuvittelet? Oletko silakka vai fasisti vai jotain siltä väliltä?

Vihapuhe ja uhkakuvien maalailu, pelottelu ja vallanhalu ovat seurausta eletystä ja koetusta elämästä. Monet amerikkalaiset uskovat edelleenkin sosialismin olevan kommunismia, vaikka pohjoismainen hyvinvointivaltio -malli luo paremmat edellytykset "amerikkalaiselle unelmalle" kuin heidän presidenttinsä nykyinen ehdottomuuksia ja muureja viljelevä retoriikka.

Milloin viimeksi sait apua, kun olit toivoton, surullinen, hädissäsi? Milloin olet viimeksi unelmoinut paremmasta maailmasta uskoen, että teemme sen yhdessä? Osaatko tuntea myötätuntoa vihaajia ja riistäjiä kohtaan? Vai ryntäätkö samaan leiriin ryhtymällä vastakkainasetteluun ja joutuen mukaan ympärillemme taitavasti rakennettuun infosotaan ja sen mukanaan tuomaan lynkkausmentaliteettiin: toivottomuuteen ja näköalattomuuteen?

Ilmastoahdistus, nuorisotyöttömyys, riippuvuusongelmien kasvu ja planeetan palaminen ovat seurausta elämästä, jota olemme eläneet ja johon olemme kasvaneet. 

Voimme kuitenkin oppia uusia tapoja, valintoja, asenteita. Voimme oppia nuorilta, jotka jo toimivat ja ajattelevat toisin. Olemme kaikki täällä yhdessä. Alamme vihdoin ymmärtää, että viheliäät ongelmat johtuvat systeemisestä kompleksisuudesta, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. 

Siksi paras lääke juuri tähän hetkeen on toivo ja luottamus. Sinun, minun, meidän toivomme. Toivo, joka antaa uskoa luottaa siihen, että ajatuksillamme, sanoillamme, kuvituksillamme ja teoillamme on merkitystä ja vaikutusta.

Yhteistyössä on voimaa, tavataan sanoa. Uusimmassa Tietoasiantuntija-lehdessä 1/2020 on useita upeita esimerkkejä siitä, kuinka laajoihin yhteiskunnallisiin ongelmiin voidaan vaikuttaa. Me suomalaiset voimme toimia Gretan tavoin esimerkkinä. Etelä-Karjalan alueellisessa Greenreality-verkostossa kaupungit, kunnat, oppilaitokset, yritykset ja kansalaiset rakentavat yhteistyötä yli henkisten, virtuaalisten ja fyysisten rajojen ympäristömme ja ilmastomme paremman tulevaisuuden puolesta. Suhteemme luontoon tulee konkreettiseksi Lappeenrannan rantaraitilla Saimaan rannalla, jossa tuntee kiitollisuutta siitä puhtaudesta ja kauneudesta, jota saamme vielä kokea. Kansainvälisten Suomessa opiskelleiden ja kulttuuriimme oppineiden huippuosaajien työllistyminen Suomeen lisäisi toivoa uudesta menestysaallosta, tällä kertaa ilmaston puolesta. Connecting people, for climate?

Edesmenneen Aki Sirkesalon sanoin: "Vieläkö sun omenapuusi kasvaa, vieläkö se kantaa hedelmää?"

Photo credits: Pau Sintes

Kirjoittaja Pia Adibe on lehden päätoimittaja ja Tietojohtaminen ry:n hallituksen asiantuntijajäsen.

Blogikirjoitus on julkaistu myös Tietoasiantuntija-lehden 1/2020 pääkirjoituksena.

Viimeksi muutettu: 
2.2.2021