Kirjoittajaohjeet

Juttupyyntö

Saat aluksi päätoimittajalta tai sinuun yhteydessä olevalta toimituskunnan jäseneltä

  • ehdotuksen artikkeli teemaksi tai työnimeksi
  • ehdotuksen jutun pituudeksi
  • lehden teeman yleisemmin
  • lehden deadlinen, jolloin tekstin pitäisi olla päätoimittajalla
  • lehden ilmestymisviikon.

Artikkelin aiheesta, otsikosta ja pituudesta voidaan myös sopia yhdessä.

Lehden tarkemman ilmestymisaikataulun saat mediakortista.

Kirjoittaminen

Tekstin pituudesta on yleensä sovittu jutusta sovittaessa. Lehdessä yhden sivun jutun pituus on hyvä olla noin 3000 merkkiä (välilyönteineen), aukeaman juttu noin 6000–8000 merkkiä ja kolmen sivun juttu maksimissaan 12 000 merkkiä. Merkkimäärään lasketaan vain itse juttu, ei kirjoittajan esittelyä tai mahdollista lähdeluetteloa. Merkkimäärä on suuntaa antava, ja voit joustaa sovitusta merkkimäärästä muutamalla sadalla merkillä. Merkittävistä merkkimäärämuutoksista on kuitenkin hyvä olla yhteydessä päätoimittajaan mahdollisimman hyvissä ajoin.

Tekstin on hyvä olla yleistajuista ja esimerkiksi ammattialan omat termit ovat hyvä selittää tai tarjota niistä esimerkkejä.

Jutussa on hyvä olla pääotsikko, lyhyt ingressi (johdanto) ja itse teksti. Etenkin pitkässä tekstissä on hyvä käyttää myös väliotsikoita, noin 3–4 tekstikappaleen välein.

Teksteissä voi käyttää tekstiviitteitä ja jutun loppuun voi lisätä lähdeluettelon. Tekstiviitteenä käytetään vain nimi & vuosi -viittausta, ei siis sivunumeroita mukaan. Lähdeluettelon suositeltava tyyli on APA7. Myös "aiheesta lisää" -listat ja nettivinkit ovat tervetulleita.

Aineiston lähettäminen

  1. Lähetä teksti päätoimittajalle sähköpostilla doc- tai rtf-muotoisena. Tekstin on hyvä olla mahdollisimman muotoilematonta. Älä siis käytä otsikkotyylejä tai vastaavia, vaan merkitse esimerkiksi otsikko omalle rivilleen. Kursiivia ja lihavointia voi käyttää.
  2. Voit lähettää myös mahdolliset kuvat sähköpostitse. Muistathan varmistaa, että kuvien tekijänoikeudet sallivat kuvan julkaisemisen lehdessä. Jos kuvaajan nimi tulee mainita, ilmoita nimi päätoimittajalle. 
  3. Voit liittää mukaan valokuvasi ja lyhyen esittelyn itsestäsi. Omaa kuvaa ei ole kuitenkaan pakko lähettää. Esittelyn hyvä pituus on 1–3 virkettä.
  4. Ilmoita tekstin lähettämisen yhteydessä, saako juttusi ja sen yhteydessä olevat kuvat ja muun sisällön julkaista myös verkossa.
  5. Lähetä myös osoite, johon voimme lähettää kirjoittajakappaleesi lehdestä.

Aineiston lähettämisen jälkeen

Päätoimittaja lukee tekstisi läpi ja saattaa tehdä siihen joitakin muutosehdotuksia. Saat kuitenkin tekstin nähtäväksi ennen julkaisua, ja voit kommentoida ehdotuksia. Lehden taittaja taittaa jutun ja etsii useimpiin juttuihin kuvituskuvia.

Kirjoittamisesta yleisiä vinkkejä

  1. Laadi iskevä aktiivinen otsikko, joka pysäyttää.
  2. Ingressi (alkukappale) kertoo tärkeimmän ja myy tekstisi lukijalle.
  3. Väliotsikot saavat lukijan lukemaan eteenpäin ja auttavat silmäilemään jutun kokonaissisältöä.
  4. Leipäteksti innostaa ja hyödyttää lukijaa. Yksinkertaista – vältä vaikeaa ammattikieltä, monimutkaisia rakenteita ja pitkiä lauseita. Sano suoraan – anna asian ja osaamisesi näkyä!
  5. Hyvä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! Kuvatekstit ovat lehtien luetuimpia osia.
  6. Piirrokset, taulukot ja tietolaatikot havainnollistavat asiaa.
  7. Lähdeviitteet ja linkkivinkit auttavat lukijaa saamaan lisätietoja aiheestasi.
  8. Äläys nostaa jonkin jutun ”jujun” esiin.
  9. Ole iloinen kirjoittamisen mahdollisuudesta, vaikka deadline lähestyykin...