Blogissa nyt: Apua, joko on juhannus?

Neljän viikon kesäloma ei ehkä ole joka maassa itsestäänselvyys. Suomalaiset kuitenkin ymmärtävät sen potentiaalin myös kansantaloudelle. Lue Kimmo Hautalan ajatuksia tietoammattilaisen kesälomasta.

Apua, joko on juhannus?

Kesäloma lähestyy. Pitäisi saada keskeneräiset projektit sellaiseen vaiheeseen, etteivät tule lomalle mukaan. Turha kuvitella että pöytä tulisi puhtaaksi, mutta edes johonkin välietappiin. Ja kun juhannus pärähtää päälle joka vuosi yhtä yllättäen, juurihan oli vasta vappu, aikaa ei ole hukattavaksi. Aikataulupaine pistää näppiksen naputtamaan ja aivot keskittymään olennaiseen. Nopeasti, vauhdikkaammin ja enemmän! Vuoden tehokkain työaika saattaa hyvinkin löytyä lomaa edeltävistä viikoista.

Kun etätyöpiste on saatu siivottua ja kone pistetty kaappiin piiloon, alkaa laskeutuminen kesälomaan. Pari päivää päässä humisee ja projektit vilisevät silmissä. Pakko vaihtaa maisemaa, mökille tai mihin vaan reissuun, kunhan työpiste jää kauas taa. Kännykkä piiloon ja radiosta merisää pyörimään. Vihdoin viikon päästä kun aamulla herään, ensimmäinen ajatus onkin peipon liverrys ja auringon nousu. Riippumatossa laiskotellessa voi katsella pilviä ja antaa ajatusten virrata vapaana. Kuin huomaamatta tulee mieleen myös kesken jäänyt työprojekti ja siihen ratkaisu. Ratkaisu joka tuntuu niin itsestään selvältä. Miten on mahdollista ettei tämä tullut aiemmin mieleen? Vaikka paiskin hullun lailla töitä ennen juhannusta!

Neljän viikon kesäloma ei ehkä ole joka maassa itsestäänselvyys. Suomalaiset kuitenkin ymmärtävät sen potentiaalin myös kansantaloudelle. Usean viikon lomasta on huikea hyöty meistä jokaiselle yksilöinä sekä meidän organisaatioillemme. Nautitaan, laiskotellaan ja annetaan ideoiden pulpahdella. Nautinnollista kesää, hyvät tietoammattilaiset!

Blogin kirjoittaja Kimmo Hautala on Tietojohtaminen ry:n hallituksen jäsen ja Tietoasiantuntija-lehden toimituskunnan jäsen.

Viimeksi muutettu: 
18.6.2022